2011. március 27., vasárnap

Normafa

A hétvége szuper volt és szerencsére nem romlott el az idő :)
Szombaton délelőtt megvettük a gyerekhordozót, hogy délután már ezzel mehessünk kirándulni a Normafához.
Zsombor izgult, hogy Borki nem fog tudni elaludni a hordozóban és akkor neki csak kínlódás lesz a kirándulás, de én megnyugtattam, hogy fog benne aludni. Ki is dőlt a friss levegőn :) Igaz, hogy csak egy fél órára, ezért este már nagyon fáradt volt.
Nem tettünk túl nagy utat, felsétáltunk a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz és vissza, de így is nagyon jó volt kimozdulni egy kicsit.

A Normafa története:
A Normafa lejtő tetéjén állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt. 1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk. Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték. A korhadt faóriás 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll. A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja. Időközben azonban megfeledkeztek róla, és a vízesés falához támasztott törzset a reárakódott, vastag mészbevonat elválaszthatatlanul odakötötte a falhoz, ma is ott látható.
A János-hegyi Erzsébet kilátó:
A főváros közvetlen környezetének legmagasabb csúcsa (527 m). A János-hegy egyben az egyik legszebb kilátópont Budapest környékén. Budapest legmagasabb pontjának, a János-hegy dísze. A kilátótorony 1908-1910 között épült. Négy, egymás fölötti, egyre kisebbedő teraszos kialakítását Schulek Frigyes tervezte.

És a kirándulás pár képben:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése